Hrušovský, Dzurinda a Kaník prišli podporiť koalíciu do volieb orgánov PSK

02.10.2005 Prešov

Prešov 1. októbra (TASR) - Za dohodu z rozumu označil predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavol Hrušovský vytvorenie koalície na podporu Dušana Hr...
Prešov 1. októbra (TASR) - Za dohodu z rozumu označil predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavol Hrušovský vytvorenie koalície na podporu Dušana Hrušku do volieb predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a spoločnej kandidátky do volieb poslancov PSK.

Spolu s ním prišiel podvečer na slávnostný akt podpisu koaličnej dohody do Prešova aj predseda Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) Mikuláš Dzurinda a predseda Demokratickej strany (DS) Ľudovít Kaník.
Dzurinda označil vytvorenie koalície za poctivý a pravdivý prístup v politike, pretože sa na nej zúčastňujú strany s podobnými programami zdieľajúce rovnaké hodnoty. Podobná koalícia vznikla už pre voľby v Trnavskom samosprávnom kraji a naznačil, že sa chystá aj pre voľby v Žilinskom a Nitrianskom samosprávnom kraji. \"Som veľmi rád, že sme našli cestu k sebe, \" povedal Dzurinda.
Podľa Kaníka decentralizáciou štátnej správy prešlo na vyššie územné celky veľa kompetencií a predseda spolu s krajským parlamentom budú zásadne ovplyvňovať veľa oblastí spoločenského života v regióne.
Hruška, ktorý je nominant KDH, a v jeho prospech sa vzdal kandidatúry v primárkach SDKÚ zvolený Jozef Polačko, privítal dohodu preto, lebo je podmienkou efektívnej spolupráce.
Samotný text dohody podpísali krajskí lídri KDH, SDKÚ a DS - Pavol Tarcala, Jozef Polačko a Jozef Kužma spolu s Hruškom. Polačko tiež zverejnil, že medzi 62 menami kandidátov na poslancov zastupiteľstva PSK je 34 za SDKÚ, 25 za KDH a traja za DS. Tí sú v troch z trinástich volebných obvodoch - Prešove, Vranove nad Topľou a v Sabinove.
Okrem toho predsedovia miestnych organizácií v Prešove Andrea Turčanová za KDH a Štefan Kužma za SDKÚ podpísali dnes dohodu o koalícii do volieb orgánov mestskej samosprávy v Prešove v roku 2006. Podľa nej kandidáta na primátora postaví SDKÚ.
 

Vyberte región